pretraživanje facebook

Konferencija o provedbi Programa za organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj 2009.-2014.

naslovna / Konferencija o provedbi Programa za organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj 2009.-2014.
25.9.2017

Autor: anadragila

Datum: 26.09.2017.

Kategorija: novosti

U Muzeju Mimara u Zagrebu, 25. rujna 2017., sudjelovali smo na završnoj konferenciji o provedbi Programa za organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj 2009.-2014.

 

Ulaskom u Europsku uniju u srpnju 2013. godine Hrvatskoj se otvorila mogućnost korištenja fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.

 

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odabrana je za provoditelja Programa za civilno društvo u Republici Hrvatskoj. Tijekom 18 mjeseci, u okviru Programa raspisano je 4 natječaja, podržan 51 projekt udruga, dodijeljen jedan predefinirani projekt i pokrenuta kampanja za sprječavanje govora mržnje na Internetu.

 

Programom za civilno društvo u Hrvatskoj podržani su projekti

  • jačanja zagovaračkih sposobnosti organizacija za ljudska prava, demokratizaciju i ravnopravnost spolova;
  • lokalne inicijative za društvenu uključenost i solidarnost;
  • inicijativa za djecu i mlade;
  • održivosti organiziranoga civilnoga društva;
  • uključivanja Roma.

 

Tijekom uvodnog izlaganja prisutnima su se obratili Cvjetana Plavša-Matić (upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva),Velimir Žunac (državni tajnik, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije), Marko Pavić, (ministar, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava) te Nj. E. Astrid Versto (veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj).

U dijelu konferencije namijenjene predstavljanju postignuća financiranih projekata i iskustava na Programu u Republici Hrvatskoj govorila je Cvjetana Plavša-Matić (Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva), a iskustva iz korisničke skupine prenijela je Diana Topčić Rosenberg (ADOPTA – udruga za potporu posvajanju).

 

Kroz ovaj Program financirana je i akcija udruge Projekt građanske demokratske inicijative pod nazivom „Budi IN budi fin na Internetu“ u 2015.-toj godini.

Tijekom dvomjesečnog razdoblja provedene su 4 radionice kojima su se voditelji osvrnuli na jedan od bitnih problema današnjeg, digitalnog doba, a to je sigurnost na Internetu. Radionice s temama :”Kako sigurno koristiti internet”, “Kakva pravila moramo znati”, “Što mogu učiniti za sebe i druge” te “Što dalje kuda i kamo” detaljno su upoznale sudionike (djecu i mlade od 7 do 18 godina) s ponekad prikrivenim opasnostima koje svakodnevno vrebaju na mreži, pravilima ponašanja na internetu i što je vrlo važno kako reagirati ako se opasnost pojavi.

 

http://eea-ngo-croatia.hr/blog/2015/07/09/projekt-gradanske-demokratske-incijative-budi-in-budi-fin-na-internetu/

 

EEA & Norway grants – Croatia publication Letak – eea norway grants – HRV HR-Popis

Letak – eea norway grants – HRV

EEA & Norway grants – Croatia publication

                          eea & norway grants

Udruga Projekt građanske demokratske inicijative je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.