pretraživanje facebook

Okrugli stol – “Budućnost udomiteljstva – izazovi i prepreke”

naslovna / Okrugli stol – “Budućnost udomiteljstva – izazovi i prepreke”
Okrugli stol 18.10.2019.

Autor: anadragila

Datum: 21.10.2019.

Kategorija: novosti

U prostorijama Društvenog centra u Belom Manastiru, 19.10.2019. održan je okrugli stol na temu „Budućnost udomiteljstva – izazovi i prepreke“.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici:

  • Centar za socijalnu skrb Osijek,
  • CZPUZ Klasje
  • udruga Projekt građanske demokratske inicijative.

Raspravljalo se o postojećem stanju u ovom području socijalne skrbi, a prvenstveno o smanjenju broja udomitelja ne samo na području Osječko-baranjske županije već i na području cijele države.

Nova zakonska regulativa nije donijela očekivano povećanje broja zahtjeva za bavljenje udomiteljstvom (niti za profesionano niti za specijalizirano udomiteljstvo),a i dalje postoje dijelovi na kojima je potrebno izvršiti promjene i nadogradnje uvođenjem novih aktivnosti (u suradnji s civilnim sektorom) kako bi mladi koji izlaze iz sustava bili pripremljeniji na samostalan život.

Zajednički zaključci:

  1. Zakonska regulativa nije poticajna za zadržavanje postojećih i privlačenje novih udomitelja.
  2. Potrebno uložiti veće napore u zadržavanje postojećih udomitelja i raditi na pronalaženju najučinkovitijeg modela za uključivanje novih udomitelja.

Organizacija ovog događaja planirana je kroz program „Podrška razvoju udomiteljstva u Baranji“ (nositelj progama je udruga P.G.D.I., dok su partneri Centar za socijalnu skrb Beli Manastir i Udruga mladeži zamijenite nam tugu osmijehom ZANTO iz Karanca) koji je financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.