pretraživanje facebook

Okrugli stol – “Kvalitetno udomiteljstvo kao oblik skrbi za mlade”

naslovna / Okrugli stol – “Kvalitetno udomiteljstvo kao oblik skrbi za mlade”

Autor: anadragila

Datum: 12.11.2018.

Kategorija: novosti

U prostorijama Društvenog centra u Belom Manastiru, 9.11.2018. održan je okrugli stol na temu „Kvalitetno udomiteljstvo kao oblik skrbi za mlade“.

Vanja Gorjanac iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, predstavila je program „Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima“.

Prisutni su otvorili temu i raspravom što to točno kvalitetno udomiteljstvo uključuje i/ili bi trebalo uključivati te nekim ključnim problemima udomiteljstva kao što je manjak udomiteljskih obitelji.

Raspravljalo se o postojećem stanju u ovom području socijalne skrbi, a prvenstveno dijelovima na kojima je potrebno izvršiti promjene i nadogradnje, ali i o uvođenju novih aktivnosti kako bi mladi koji izlaze iz sustava bili pripremljeniji na samostalan život.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici:

  • Centra za socijalnu skrb Beli Manastir,
  • Centra za socijalnu skrb Valpovo,
  • Centar za socijalnu skrb Osijek,
  • Doma za odgoj djece i mladeži Osijek,
  • CZPUZ Klasja
  • Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek,
  • udruge Projekt građanske demokratske inicijative

Zajedničke preporuke:

  1. Osigurati stručnu potporu mladima koji su na pragu izlaska iz skrbi ili su iz nje izašli kroz uključivanje osobnih mentora.
  2. Raditi na edukaciji svih dionika uključenih u proces osamostaljivanja mladih.

Organizacija ovog događaja planirana je kroz program „Podrška razvoju udomiteljstva u Baranji“ (nositelj progama je udruga P.G.D.I., dok su partneri Centar za socijalnu skrb Beli Manastir i Udruga mladeži zamijenite nam tugu osmijehom ZANTO iz Karanca) koji je financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.