pretraživanje facebook

Zaklada PUT

naslovna / Zaklada PUT
Zaklada PUT

Autor: anadragila

Datum: 13.04.2017.

Kategorija: novosti

Zaklada PUT (u osnivanju) nastala je kao logičan slijed aktivnosti koje je udruga Projekt građanske demokratske inicijative – P.G.D.I. provodila s udomljenom djecom, mladima i udomiteljima na području Baranje.

Posljednjih desetak godina u aktivnosti je bilo uključeno preko 200 udomljene i socijalno ugrožene djece i mladih koji su sudjelovali u različitim aktivnostima: kreativne i psiho-socijalne radionice, seminari, škole plivanja, male škola domaćinstva, ljetovanja, poduke u savladavanju školskog gradiva i slično.

U sklopu projekta „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ financiranog od strane Europske unije kojeg u partnerstvu provode Zaklada Slagalica, udruga ODRAZ i udruga P.G.D.I., provedene su tri lokalne kampanje vezane uz informiranje lokalnog stanovništva o Zakladi PUT. Prva kampanja održana je 28. svibnja 2016. godine u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji u prostoru lovačkog doma „Srndać“ u Belom Manastiru. Na cjelodnevnoj manifestaciji sudjelovalo je oko 130 djece, mladih, učitelja, udomitelja, roditelja i volontera. Dan u prirodi ostao je zapamćen po druženju, šetnji šumom, upoznavanju biljaka i životinja, pečenju kobasica na žaru, natjecanju u sportskim igrama i raznim drugim aktivnostima. Druga kampanja održana je 29. srpnja 2016. godine u sklopu Međunarodnog dana mladih na Gradskim bazenima u Belom Manastiru pod nazivom Igre na vodi DARko. Na natjecanju u vodenim igrama sudjelovalo je 30 mladih, koje je pratilo oko stotinjak gledatelja. Treća kampanja održana je 18. prosinca 2016. godine u sklopu Adventa u Belom Manastiru. Na štandu na kojem su stajali volonteri izložen je niz radova s kreativnih radionica koje su udomljena djeca i mladi izrađivali tijekom studenog i prosinca. Svakom posjetitelju mladi volonteri su objašnjavali što je to Zaklada PUT i kojim se aktivnostima bavi.

Početak 2017. godine (12. siječnja) obilježen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju s Gradom Belim Manastirom na kojemu su prisustvovali predstavnici Grada Belog Manastira: gradonačelnik, dogradonačelnici, predsjednica gradskog vijeća, mladi koji su u udomiteljstvu, predstavnici udruga i medija. Ovim potpisivanjem stavljen je kamen temeljac za razvoj i nastavak već započetih aktivnosti Zaklade PUT. Velika očekivanja odnose se na gradski Intervencijski plan u sklopu kojega u iduće dvije do tri godine treba započeti, a i završiti izgradnja devastirane zgrade u prigradskom naselju Šećerana. Nakon rekonstrukcije u dijelu obnovljene zgrade započet će s radom stambena zajednica za mlade koji izlaze iz udomiteljske skrbi kao i hostel u kojem će mladi raditi i na taj način pridonositi održivosti stambene zajednice kao i vlastitom zapošljavanju.

Zaklada PUT želi doprinijeti kvalitetnom i sigurnom osamostaljivanju mladih koji izlaze iz sustava udomiteljstva na području Baranje osiguravanjem trajnog izvora potpore.

U pripremama za osnivanje, te prilikom strateškog planiranja velik doprinos dao je Savjetodavni odbor Zaklade PUT. Savjetodavni odbor Zaklade PUT (u osnivanju) čine predstavnici različitih sektora:

  1. Laura Blagus Tenjeri, direktorica Poduzetničkog centra Beli Manastir d.o.o.
  2. Robert Kožić, predsjednik Savjeta mladih Grada Belog Manastira
  3. Predrag Stojanović, zamjenik gradonačelnika Grada Belog Manastira
  4. Goran Štrbac, predsjednik udruge ZANTO iz Karanca
  5. Katica Trtanj, vlasnica uslužnog obrta Čisto iz Kneževih Vinograda
  6. Miloš Vojtek, vijećnik u Gradu Belom Manastiru

Za iduće razdoblje planirane su aktivnosti registriranja zaklade, provođenje kampanje te aktivnosti usmjerene na informiranje zajednice.

OZNAKE: